Hoppa till innehåll

Single Digital Gateway

Med en gemensam digital ingång till Europa vill EU skapa en ingång där det ska bli enklare att till exempel börja arbeta eller starta ett företag i ett annat EU-land. Den gemensamma digitala ingången heter på engelska Single Digital Gateway.

Har du någonsin haft problem med att få tag på officiella tidningar från ett annat land? Att försöka hitta ett jobb utomlands, ta reda på vad som ska göras av gränsöverskridande affärer eller försöka starta ett företag i ett annat EU-land? Det kan kan vara en komplicerad process.

Möjligen har du längtat efter online-åtkomst till relevant information och efter ett sätt att vidta nödvändiga administrativa steg utan att behöva åka utomlands och köa eller underteckna formulär personligen.

Om du känner igen dig här så har vi goda nyheter: EU har beslutat om en ny lag som gör dessa uppgifter mycket enklare att få tag på med framförallt mer tillgängligare.

En gemensam digital ingång kommer ge privatpersoner och företag tillgång till:

  • Information om till exempel lagar, rättigheter och skyldigheter som gäller när du vill starta företag eller flytta till ett annat EU-land.
  • Digitala tjänster för att utföra ett ärende, till exempel om du vill börja arbeta eller starta företag i ett annat EU-land.
  • Hjälp och support som gör att du får stöd om du får problem i kontakter med olika myndigheter,  regioner, kommuner eller aktör i ett annat EU-land.

Detta gäller för ett antal utvalda områden.

Så påverkas offentliga aktörer

EU-förordningen (EU) 2018/1724 om inrättande av en gemensam digital ingång för tillhandahållande av information, förfaranden samt hjälp- och problemlösningstjänster antogs 2018. Eftersom en gemensam digital ingång är en EU-förordning kommer svenska myndigheter behöva följa den. För Sveriges del innebär det att främst statliga myndigheter, regioner och kommuner kommer att behöva arbeta för att säkerställa att de, och i förlängningen Sverige, lever upp till kraven.

Det kommer att innebära arbete för myndigheterna att anpassa sina webbsidor och även samverka för att hitta bra lösningar för användare. Dessutom ställer förordningen krav på väl fungerande och säkra informationsutbyten.

Tidplan

12 december 2020

Myndigheter som berörs av SDG-förordningen ska tillhandahålla information och hjälp och problemlösningstjänster via Your Europe.

12 december 2022

Kommuner och regioner ska tillhandahålla information och hjälp och problemlösningstjänster via Your Europe.

12 december 2023

Förfaranden ska vara helt online och en uppgift lämnas en gång.

Du kanske också gillar...

IoT på hög nivå!

Vi fick i uppdrag att ta fram deras nya webbplats, e-handel, mobilapplikation och uthyrningskiosk. Kiosken gör det enkelt för spelare att starta sin match samtidigt

Läs mer »

Kents Bilar AB

Vi fick i uppdrag att ta fram deras nya webbplats och e-handel med syfte att avspegla Kents Bilar varumärke och kvalitet i kombination med att

Läs mer »

Hej Saba!

SABA Skincare är en svenskt hudvårdsleverantör och vänder sig till privatpersoner. Bolaget startades 2019. De tog fram en ny serie av hudvårdsprodukter som skulle underlätta

Läs mer »

Upplyst trappuppgång

Då fick vi in ytterligare super häftig projekt att jobba med. I det här fallet ville kunden lysa upp trappuppgången med ledbelysning automatiskt under natten

Läs mer »

Instagram guides

Instagram har lanserat ett nytt format för delning av rullningsbart innehåll: Instagram Guides. Den nya funktionen ger användarna ett enklare sätt att dela och konsumera

Läs mer »

Vi ringer dig inom 60 sekunder!

Vi är redo för att hjälpa dig.